Dat je met een sterke focus in een paar jaar tijd een heel eind kunt komen bewijst Peter Overbeek met zijn label Deadstock Resurrection. Na een uitgebreide teaser campagne op social media die in 2013 startte, lanceerde hij in 2015 zijn eerste op vintage workwear geinspireerde collectie, met denim in de basis. Ieder item in een gelimiteerde oplage, want Deadstock Resurrection maakt gebruik van restanten stof en materiaal.

Foto: Jason van Pul
Reuse, reclaim and reconstruct
Duurzaamheid vormt de kern van het merk. Elke stap in het proces, van ontwerp tot productie, is erop gericht een zo laag mogelijke footprint achter te laten. Een behoorlijke uitdaging in de kledingindustrie, maar meer nog bij de productie van denim. Niet voor Deadstock Resurrection, want zij ontwikkelen volgens de filosofie reuse, reclaim and reconstruct. Zonder uitzondering werken zij met overgebleven stoffen en exclusieve hardware. Peter legt uit: “Machines hebben ongeveer 300 meter stof nodig om op te starten. Soms komen daar nog duizenden meters bij voor een na-order. Als dit al niet wordt weggegooid, dan belandt het ergens in het magazijn van de fabriek. Dankzij een wereldwijd netwerk van fabrikanten kan ik deze materialen in handen krijgen.” De materialen die Peter wereldwijd opkoopt zijn van uitzonderlijke kwaliteit en altijd gelimiteerd.
Het netwerk van fabrikanten en leveranciers, waar Peter sterk van afhankelijk is, heeft hij overgehouden aan zijn tijd bij G-Star en later ook Kuyichi. Voor particulieren is het nagenoeg onmogelijk om bij een fabrikant binnen te komen. Maar Peter kent de eigenaren van de fabrieken waar hij deadstock materialen inkoopt en dit biedt hem een groot voordeel.

Foto: Deadstock Resurrection
De geboorte van een duurzaam denimlabel
In 2004 ruilde Peter zijn baan als grafisch vormgever bij een marketingbureau in voor een positie op de Artwork afdeling van G-Star. Hier kwam hij in aanraking met de productkant en leerde hij denken in stoffen en stiksels. G-Star was een leerschool voor Peter en het duurde dan ook niet lang voordat hij een eigen team aanstuurde. Reizen hoorde er ook bij. Veel reizen, naar fabrieken in onder andere Bangladesh en China.
Peter besloot na 7 jaar bij G-Star een nieuwe stap te zetten. Hij ging aan de slag op de Artwork afdeling bij Kuyichi. Eerlijke handel en duurzaamheid stroomt als blauw bloed door de aderen van dit kledingmerk. Peter voelde zich hier al snel thuis, maar er bleef iets knagen. De wil om het zelf te doen en de drang om hier gehoor aan te geven gaven verder vorm aan de ideeën die Peter had voor een eigen label. De stijl van G-Star en de duurzame filosofie van Kuyichi hebben de basis gevormd voor Peter’s eigen label: Deadstock Resurrection.

Foto: Deadstock Resurrection
Kickstarter
Na een lange periode van ontwerpen en een slimme inzet van social media, lanceerde Peter zijn eerste collectie via Kickstarter in 2015. Om verschillende redenen werd het beoogde bedrag niet gehaald. Maar het opzetten van een nieuw label gaat met vallen en opstaan. Eén voor één benaderde Peter alle mensen die zijn Kickstarter hadden gesteund persoonlijk. Niet alleen om ze te bedanken, maar ook om ze ervan te verzekeren dat zij hun bestelling alsnog zouden ontvangen. Mede dankzij deze groep backers was Peter in staat zijn eerste collectie in productie te nemen.
De nieuwe collectie wordt voor het eerst vertoont tijdens het Main Event Blueprint van de Amsterdam Denim Days op 15 en 16 april.
LOT 02
2016 is nog maar een paar maanden oud en Peter staat al op het punt om zijn tweede collectie te lanceren. Dat doet hij niet alleen. Deadstock Resurrections is inmiddels uitgebreid met een sales vertegenwoordiger en zal op korte termijn ook vertegenwoordigd worden door verschillende agentschappen die de Nederlandse, Belgische en Duitse markt voor hun rekening gaan nemen.
De tweede collectie brengt een aantal nieuwe items van het merk en is een flinke uitbreiding op de
eerste collectie. “Er zal uitbreiding komen bij de t-shirts en sweaters, maar ook wordt de collectie aangevuld met een extra jeansfit, overhemden en accessoires”, aldus Peter. De nieuwe collectie wordt voor het eerst vertoond tijdens het Main Event Blueprint van de Amsterdam Denim Days op 15 en 16 april. Deadstock Resurrection staat voor de tweede keer op dit event en is te vinden in het machinegebouw. Om de lancering van de tweede collectie te vieren, zullen er op de stand live tassen worden bedrukt met de nieuwste artworks door middel van zeefdruk.

Foto: Deadstock Resurrection
Meer weten over Deadstock Resurrection?
www.deadstock-resurrection.com
IG: www.instagram.com/deadstockresurrection
FB: www.facebook.com/deadstockresurrection
Leave A Reply