‘Heritage’ is een woord die ik vaak langs hoor komen. Tegenwoordig heeft namelijk elke kledingwinkel op de hoek wel iets van ‘heritage’ kleding hangen.
Maar wat is heritage nou? Is het een stijl, een merk of gewoon een ordinair verkooppraatje?
Wanneer ik het woord invoer in Google Translate, wordt dit vertaald naar ‘Erfgoed’. Zoek ik vervolgens de definitie op van ‘erfgoed’ dan kom ik uit op “Sporen uit het verleden in het heden, die zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn.”
Maar betekent het dan dat een merk met een groot archief ook meteen heritage is?
Gelukkig niet, want Heritage is traditie, passie en ervaring die generaties lang wordt overgedragen!

Foto: redwingheritage.com
Stijl
Veel mensen denken bij heritage aan een bepaalde manier van kleden. Namelijk het combineren van oude kledingstukken – workwear – met de hedendaagse kleding. Deze kledingstukken kunnen bestaan uit ‘echte’ heritage of de ‘nagemaakte’ heritage.
Verkooppraatje
Sommige merken maken een zogenaamd ‘Heritage Collection’. Dit betekent niet per definitie dat het dan ook heritage is, maar het kan wel dat zij met invloeden van kleding en kwaliteit van vroeger hun collectie gevormd hebben. En dat spreekt de doelgroep aan waaraan ze willen verkopen. Kort gezegd is het is dat geval dus ‘gewoon’ een verkooppraatje.
Merk
Er zijn merken die heritage zijn. Denk bijvoorbeeld aan Red Wing. Zij maken schoenen die al generaties lang op dezelfde manier vervaardigd worden en nog steeds met boordevol passie, trots en vakmanschap worden gemaakt.
Dus, de volgende keer wanneer je ergens ‘heritage’ ziet staan, bedenk dan eens: “Hoe Heritage is dit eigenlijk?”
Leave A Reply