In het straatbeeld kon je er het afgelopen jaar niet om heen: de kapotte spijkerbroek. Wie goed heeft opgelet, kan het niet zijn ontgaan dat er tegenwoordig steeds meer mensen met gerepareerde broeken rondlopen. De gaten worden weer dichtgemaakt en verschillende ‘naai stijlen’ zijn nu zichtbaar. Oude lapjes, zig-zag stitches, Sashiko, emblemen, van alles!
Ik naai zelf al een tijdje handmatig, met naald en draad, lapjes op mijn kapotte broeken, maar ik wilde wel eens weten hoe moeilijk het was met een echte naaimachine. Ik heb zelf geen naaimachine, dus trok de stoute schoenen aan en vroeg of de mannen van Nudie Jeans mij “een naailes” konden geven. Alle dubbelzinnigheden zullen we maar even overslaan.
Nudie Jeans biedt op elke broek die je bij hen koopt, een gratis repair-service aan. Levenslange garantie op je spijkerbroek! Het is milieuvriendelijk, plus het ziet er echt supertof uit, want iedereen verslijt een broek op zijn eigen, unieke manier, waardoor ook de repairs er altijd uniek uit zien.
De naaimachine die ik zelf mocht bedienen bij Nudie in Amsterdam was van het type “met een arm”, zodat je stof niet snel dubbel komt te zitten. Een mooi stukje techniek, van een onverwoestbaar staal, met een motor zo krachtig dat ik eigenlijk in enkele minuten klaar was. Meer informatie over de naaitechniek ‘darning’ vindt je hier.
Mocht je ook aan de slag willen, hier wat tips:
Stap 1: knip een lapje stof uit, dat net wat groter is dan het gat dat je wilt gaan dichten. Het moet de randen van het gat kunnen overlappen. Ik koos voor dry denim lapjes.
Stap 2: smeer wat textiellijm (gewoon bij de Hema te krijgen) op de randjes van het lapje en leg het lapje over het gat van de broek. Als je het lapje zichtbaar wilt houden, leg je het op de buitenkant, als je het lapje niet wilt zien, plak je hem aan de binnenkant.
Stap 3: de kleur van je draad kan je laten matchen met de kleur van je broek, of juist een contrast laten zijn. Ik heb voor donkergrijs garen gekozen.
Stap 4: naaien maar. Laat de stof heen en weer gaan onder de naald, en probeer de draad zoveel mogelijk met de richting van de stof mee te laten gaan. Dat voorkomt dat de stof gaat trekken, en het oogt subtieler. Ga net zo lang heen en weer met de machine, totdat je zeker weet dat het gat goed is afgedicht. De hoeveelheid draad die je er doorheen naait, maakt dat de randen steviger worden vastgehouden en het voorkomt rafels.
Ik ben superblij met de gerepareerde broek en draag hem weer elke dag!
Bekijk hieronder het filmpje en de foto’s van die dag.

Voor aanvang, een groot gat waar mijn telefoon doorheen stak.

Wij gebruiken stukjes dry denim om de gaten te dichten.

De naaimachine “met arm” waar je broekspijpen makkelijk omheen schuift.

Het Eindresultaat

100% Nudie Jeans outfit
Comment
Prachtig gedaan.
Als je gewoon een eenvoudige naaimachine koopt die ook kan zigzaggen kom je ook al heel ver.
Ik heb mijn spijkerbroeken leren oplappen door ´trial-and-error´. Mijn eerste lap op een Lois jeans (eind jaren ´70) op de naaimachine van mijn moeder verdiende geen schoonheidsprijs: ik had flink wat plooien meegenaaid in de reparatie op het zitvlak. Mijn moeder wilde mijn geliefde spijkerbroek niet repararen, dus ben ikzelf ermee aan de slag gegaan.
Maar al doende leert men, en nu, bijna 40 jaar later ben ik nog steeds versleten plekken aan het wegwerken in mijn jeans (meest Levi´s 501xx), ook voor anderen.
Dus tip: ga er gewoon mee aan de slag. Hier in Rotterdam bestaat ook een naaicafe met diverse naaimachines die je kan gebruiken en er is ook hulp aanwezig. Wellicht in andere steden bestaat dat ook.
Succes met onze prachtige hobby!!