Nu je het verschil weet tussen selvedge en non-selvedge kunnen wij ons verder verdiepen in de selvedge broeken.
Waarom is de vraag naar selvedge broeken zo gestegen en wat maakt het dat mensen selvedge helemaal te gek vinden?
Het betekend niet altijd dat een selvedge broek altijd beter is dan een non-selvedge broek. Los van de prijs van de broek. Er zijn verschillende factoren die daar bepalend in zijn; weefdichtheid, of het het een sanforized broek is ja of nee, en of de broek raw is.

Een shuttle loom uit de Cone denim fabriek
De selvedge stof is vaak een strakkere, dichtere weving vergeleken met een non-selvedge stof.
Wanneer het op een oudere shuttle loom is geweven kan het zelfs zo zijn dat er wat kleine weef “foutjes” zitten in de stof waardoor de stof wat authentieker aan-voelt/ziet.
Tegenwoordig produceren de japanners de beste kwaliteit selvedge en Raw denim. Althans dat is wat er beweerd wordt. Het verhaal gaat dat in de jaren 60 70 en 80 de Amerikaanse fabrikanten massaal aan de projectile looms gingen (de weefmachines die meer en goedkopere denim konden produceren) en de oude shuttle looms door de japanners werden opgekocht en verscheept naar Japan. Daar werd de productie van selvedge denim doorgezet. Maar dat zijn de verhalen. Er zijn inderdaad Amerikaanse shuttle looms naar Japan verscheept waar de shuttle looms gebruikt werden als reserve onderdelen om zo de moderne shuttle loom machines in Japan te onderhouden. Maar die grote verscheping van alle oude machines is nooit geweest. Los daarvan heb je altijd nog de oude Amerikaanse fabrikanten die nog op oude Draper Shuttle looms produceren zoals Cone Denim White Oak. Die o.a. ook aan Levi’s leveren.
Bekijk hieronder het filmpje over de Cone Denim White Oak Fabriek.
Leave A Reply