Tegenwoordig lopen steeds meer mensen in een selvedge broek.
Zelfs grote kledingwarenhuizen zoals H&M maken hun eigen selvedge broeken.
Maar wat is selvedge nou eigenlijk en waarom is dit zo speciaal?
Het is misschien goed om eerst eens uit te leggen wat selvedge betekent en hoe het gemaakt wordt. Om dat goed te kunnen begrijpen moeten we van de broek even terug naar de weefmachine waar het allemaal begint.

Een broek met een Selvedge afwerking.
In de jaren 50 werden de meeste stoffen geweven op zogenoemde shuttle looms. Dit zijn een weefmachines die lappen stof produceren van ongeveer 90cm breed. De zijkanten van deze lappen stof waren geweven om zo te voorkomen dat de stof zou gaan rafelen of omkrullen. Omdat de zijkanten van de lappen stof dus geweven uit de machine kwamen, noemde men dit self-edge (zelfkant) waar dus de naam selvedge vandaan komt.
Doordat de vraag naar broeken erg aantrok tijdens en na de jaren 50, moesten de fabrikanten overgaan op een nieuwe weefmachine: een projectile loom. Deze weefmachine kon bredere lappen stof produceren en was sneller in het maken van de stof. Het enige nadeel was dat een projectile loom geen zelfkant kon maken, waardoor de zijkant van de stof dus rafelig was.
Hieronder zie je een foto van een broek gemaakt op een shuttle loom (selvedge broek) en een broek op een projectile loom (non-selvedge). Zoals je ziet is de zijkant van de non-selvedge dichtgestikt om zo te voorkomen dat je broek gaat rafelen.
Bij een selvedge broek is dit niet nodig omdat dit tijdens het weven al gebeurd is.
Nu ken je het verschil tussen een selvedge en een non-selvedge broek.
Meer weten?
Lees verder over selvedge hier: Waarom Selvedge?
Leave A Reply
[…] is me inmiddels wel duidelijk. Wanneer je een nieuwe broek koopt vliegen die termen je om je oren; Selvedge, right hand twill, left hand twill, broken twill, nep en slub. Die laatste twee waren voor mij […]